AZ ANYATEJES VILÁGNAPRÓL

 2013.08.25. 14:43

írta: Olaj Mónika

Minden évben, amikor az Anyatejes Nap-ra készülünk, szervezkedünk, engem rendkívül kellemetlen érzés fog el. Szeretnék más nevet adni ennek az eseménynek és meghívni a tápszeres babák szüleit is. Ne legyen ez így elválasztva….

Az Anyatejes Világnap hosszú évek, évtizedek óta létező esemény a világ minden részén. Célja a szoptatás, az anyatejes táplálás preferálása. Ilyenkor előadásokat tartanak az anyatej jótékony hatásáról, megünneplik a más babáknak is anyatejet adó anyukákat,stb..

david castillo dominici.jpg

Most biztosan sokan meglepődnek, hogy ezt pont egy védőnő mondja ki. De éppen azért írom le, mert védőnőként rengeteg mindent megtapasztaltam a családoknál. Például ezt a problémát is. Amit simán nevezhetnék sztereotípiának, egy társadalmi jelenségnek.

Nagyon ünnepeljük az Anyatejes táplálást, azokat a nőket, akik szoptatnak, sőt még másik csecsemőnek is adnak anyatejet. Ez szuper! Éljen! Mondhatnám, hogy ez a természetes. Minden tiszteletem és megbecsülésem az övék. (Én is szoptattam a fiam 7 hónapig. )

De mi van azokkal az anyukákkal, akik akár fizikai, akár lelki vagy sokszor mindkettő ok miatt nem tudnak szoptatni, nincs vagy kevés az anyatejük, vagy a babájuk nem fogadja el, vagy komoly betegségben szenvednek?! Ők nem anyák? Ők nem közel 9 hónapon keresztül hordták a szívük alatt a babájukat és várták ugyanúgy? Ők nem arra készülnek a várandósságuk alatt, hogy szoptatni fognak, hogy lesz anyatejük? Illetve aggódtak épp azon, hogy nem lehet valamiért szoptatniuk?

Mi az első kérdés, amit mindig feltesznek az emberek az újszülöttes anyukának? !!Szoptat? Van teje?

És mi az első reakciója az embereknek, ha nemleges válasz érkezik? Húzzák a szájukat, forgatják a szemüket, a „kulturáltabbak” és „hozzáértőbbek” még odaböknek rendkívül kedves megjegyzést is, hogy minél jobban érezze magát a frissen szült anyuka.

Vajon milyen érzés ez számukra?  Jól érzik ők magukat ettől a hozzáállástól? Ettől több tejük lesz? Megoldódik a szoptatással kapcsolatos problémájuk? Szoptatási tanácsadás nekik mennyire nyújt segítséget a gyakorlatban és lélekben? Segít nekik valaki ezt az élményt feldolgozni? Kapnak lelki támogatást? Gyakorlatban kapnak tanácsokat, segítséget?  Egyenlő esélyekkel, jóérzéssel, boldogan indulnak az anyaság rögös útján a szoptatni tudó társaik mellett?...

 (fotó: David Castillo Dominici)

Elérhetőségem: vedono.mammamia.blog@gmail.com

 

 

 

 

 

Címkék: szoptatás baba mama Anyatejes Világnap

A bejegyzés trackback címe:

https://mammamia.blog.hu/api/trackback/id/tr145476374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anikó H. Molnár 2013.08.26. 20:28:35

Kedves Mónika!

Teljesen egyet értek Önnel abban, hogy azok az anyák, akik tápszerrel táplálják csecsemőjüket, ugyanolyan jó édesanyák, mint azok, akik szoptatnak. Egyetlen anyának sem szabadna rosszul éreznia magát, amiatt, hogy nem szoptatja a babáját. Ez többnyire nem az édesanya hibája. A szoptatás egyszerű dolog, de sokszor előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Ha a frissen szült anyuka már a kórházban, majd babájával hazatérve megkapja a kellő támogatást és a helyes információt, akkor hosszú, boldog szoptatásra számíthat.

Sajnos manapság az erőszakos tápszerlobbinak köszönhetően sokkal több anya választja problémái megoldására a mesterséges táplálást. Tudni kell azonban, hogy a szoptatás és a tápszerrel való táplálás nem két egyenértékű alternatíva. A szoptatásnak nincsenek előnyei, a szoptatás a csecsemő táplálásának módja. A mesterséges táplálásnak vannak hátrányai.

Nagyon kis arányban valóban előfordul, hogy az anya nem képes szoptatni, vagy a baba nem képes szopni. Ebben az esetben is van lehetőség az anyatejes táplálásra: saját lefejt tejjel, vagy más anya tejével.

Az Anyatejes Világnap minden anyának, minden szülőnek és minden szakembernek szól. Szerintem nem az anyatejes táplálást hivatott népszerűsíteni, sokkal inkább a hiteles információt kívánja átadni. Mint édesanya ugyanezt várom el gyerekorvosunktól és védőnőnktől. Nagyon fontosnak tartom, hogy speciális kérdésekkel és problémákkal a megfelelő szakemberekhez irányítsanak.

Mindenki, aki csak egyszer is megszoptatta a babáját, életreszóló ajándékot adott, örülök, hogy védőnőként ön is példát mutatott az édesanyáknak. Javaslom, hogy jövőre minden családot invitáljon a szoptatás világhete rendezvényeire, hiszen így válik igazán befogadóvá ez a program!  További sok sikert kívánok a munkájához!

H. Molnár Anikó, 4 gyermekes édesanya

Néhány lehetőség a segítségkérésre (a teljesség igénye nélkül):
La Leche Liga szoptatási tanácsadói www.lll.hu/tanacsado
IBCLC laktációs szaktanácsadók www.ibclc.hu/tanacsado
Szoptatási ambulanciák www.bethesda.hu/anyatejes-taplalas-ambulancia
süti beállítások módosítása