Amit az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokról (státuszvizsgálatokról) tudni kell

A korábbi évek gyakorlatától eltérően (óvodában történő szűrések), 2009. szeptembertől érvényes rendelet szerint az életkorhoz kötött szűrővizsgálat a védőnői tanácsadóban történik a szülő jelenlétében.

A státuszvizsgálatokat a betegségek megelőzése és korai felismerése érdekében végezzük, meghatározott életkorban: 1 hónaposan, 3 hónaposan, 6 hónaposan és a betöltött 1 éves kortól minden évben, 6 éves korig.

6 éves kortól (illetve 7 éves kortól,ha a gyermek akkor kerül az iskolába) az iskola védőnő készíti el az iskola orvossal együtt, meghatározott időközönként  az oktatási intézményben. Erről a vizsgálatról is kapnak a szülők értesítést, amelyet a gyermek oltási könyvében rögzít a védőnő.

 

A vizsgálatokat jogszabályoknak megfelelően (”A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997. (XII.18.) NM rendelet „) kötelező elvégezni!

A szűrővizsgálatokon a részvétel kötelező - a gyermek szülője/ törvényes képviselője jelenlétében történik - a vizsgálat elmulasztása a gyermek elhanyagolásának számít és jogi úton kötelezhető a szűrővizsgálat pótlása.

 

Miért kerül sor a vizsgálatokra?

 

A szűrővizsgálatok segítségével nyomon követhetik gyermekük fejlődését, egészségi állapotát, illetve, ami különösen fontos, megelőzhetünk komolyabb problémákat, betegségeket a korai felismerés által.

Szülőként teljesebb képet kaphatnak gyermekük testi-lelki fejlődéséről szakemberek által. A státuszvizsgálat remek alkalom arra, hogy feltehessék esetleges aktuális kérdéseiket a gyermekkel kapcsolatosan. A vizsgálat során nem történik semmi fájdalmas, rövid időt vesz igénybe.

 

Mit kell tennie a szülőnek?

        A fent említett életkorokban a gyermek részére időpontot kell kérni a területileg illetékes védőnőtől, aki elvégzi a vizsgálatokat az erre megfelelő tanácsadó helységben.

A státuszvizsgálat eredményeit hivatalos, írásos adatlapon rögzítjük, amit a szülők minden alkalommal megkapnak, lásd:„Védőnői Tájékoztató (Igazolás) … hónapos/éves korban végzett területi védőnői szűrővizsgálatról és eredményéről”) c. űrlapot. Ezen az adatlapon a gyermek adatai, az elvégzett vizsgálatok eredményei, valamint elváltozás észlelésekor a gyermek háziorvoshoz irányítása is szerepel. Kérjük a szülőket, hogy minden alkalommal őrizzék meg a státuszlapokat, mert hivatalos igazolásnak számítanak, ezeken lehet követni a gyermekük fejlődését, egészségi állapotát, valamint az intézményekbe kerüléskor (bölcsőde, óvoda) is sokszor kérhetik.

A tanácsadáson az 1, 3, 6 hónapos, valamint 1, 2 éves gyermeknél súly, testhossz, fejkörfogat, mellkörfogat mérése és a fejlődésével kapcsolatos kérdőív kitöltése történik.

A 3, 4, 5, 6 éves gyerekeknél ezek a vizsgálatok kiegészülnek még a látás, hallás és vérnyomás mérésével.

Ezeket a szűréseket a gyermek háziorvossal párhuzamosan végezzük, de a védőnői státuszvizsgálat megelőzi az orvosi vizsgálatot.

A 6 éves gyerekek szűrővizsgálatát érdemes a 6 éves oltással egy időben végezni, ehhez kérjük, egyeztessenek időpontot a gyermekorvosukkal!

 

A fent leírtaknak megfelelőn kérjük a szülőket, hogy a gyermekük egészsége érdekében segítsék a védőnők munkáját az együttműködésükkel!

Időpontot a Védőnői Szolgáltnál kérhetnek a 28/471-794 telefonszámon, illetve személyesen (Batthyány u. 4/b. Egészségház) a védőnőjüktől.

 

Várjuk önöket szeretettel!

Olaj Mónika

védőnő

                                                                                                                                            

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mammamia.blog.hu/api/trackback/id/tr242500516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása