AZ ANYATEJES VILÁGNAPRÓL

 2013.08.25. 14:43

írta: Olaj Mónika

Minden évben, amikor az Anyatejes Nap-ra készülünk, szervezkedünk, engem rendkívül kellemetlen érzés fog el. Szeretnék más nevet adni ennek az eseménynek és meghívni a tápszeres babák szüleit is. Ne legyen ez így elválasztva….

Az Anyatejes Világnap hosszú évek, évtizedek óta létező esemény a világ minden részén. Célja a szoptatás, az anyatejes táplálás preferálása. Ilyenkor előadásokat tartanak az anyatej jótékony hatásáról, megünneplik a más babáknak is anyatejet adó anyukákat,stb..

david castillo dominici.jpg

Most biztosan sokan meglepődnek, hogy ezt pont egy védőnő mondja ki. De éppen azért írom le, mert védőnőként rengeteg mindent megtapasztaltam a családoknál. Például ezt a problémát is. Amit simán nevezhetnék sztereotípiának, egy társadalmi jelenségnek.

Nagyon ünnepeljük az Anyatejes táplálást, azokat a nőket, akik szoptatnak, sőt még másik csecsemőnek is adnak anyatejet. Ez szuper! Éljen! Mondhatnám, hogy ez a természetes. Minden tiszteletem és megbecsülésem az övék. (Én is szoptattam a fiam 7 hónapig. )

De mi van azokkal az anyukákkal, akik akár fizikai, akár lelki vagy sokszor mindkettő ok miatt nem tudnak szoptatni, nincs vagy kevés az anyatejük, vagy a babájuk nem fogadja el, vagy komoly betegségben szenvednek?! Ők nem anyák? Ők nem közel 9 hónapon keresztül hordták a szívük alatt a babájukat és várták ugyanúgy? Ők nem arra készülnek a várandósságuk alatt, hogy szoptatni fognak, hogy lesz anyatejük? Illetve aggódtak épp azon, hogy nem lehet valamiért szoptatniuk?

Mi az első kérdés, amit mindig feltesznek az emberek az újszülöttes anyukának? !!Szoptat? Van teje?

És mi az első reakciója az embereknek, ha nemleges válasz érkezik? Húzzák a szájukat, forgatják a szemüket, a „kulturáltabbak” és „hozzáértőbbek” még odaböknek rendkívül kedves megjegyzést is, hogy minél jobban érezze magát a frissen szült anyuka.

Vajon milyen érzés ez számukra?  Jól érzik ők magukat ettől a hozzáállástól? Ettől több tejük lesz? Megoldódik a szoptatással kapcsolatos problémájuk? Szoptatási tanácsadás nekik mennyire nyújt segítséget a gyakorlatban és lélekben? Segít nekik valaki ezt az élményt feldolgozni? Kapnak lelki támogatást? Gyakorlatban kapnak tanácsokat, segítséget?  Egyenlő esélyekkel, jóérzéssel, boldogan indulnak az anyaság rögös útján a szoptatni tudó társaik mellett?...

 (fotó: David Castillo Dominici)

Elérhetőségem: vedono.mammamia.blog@gmail.com

 

 

 

 

 

Címkék: szoptatás baba mama Anyatejes Világnap

helyettesítés

 2012.02.08. 13:12

Dr. Vígh Katalin pénteki 02.10-ei rendelése elmarad!

Dr. Horváth Eszter helyettesíti saját rendelési idejében. 8:30-11:30-ig.

Kezdetnek egy kis házi feladat:)

 2012.02.07. 19:52

 Kedveseim!

Első körben arra gondoltam,hogy csinálhatnánk egy adatbázis félét amiben a számotokra,illetve a gyerkőcök számára fontos kistarcsai és a környékbeli orvosok,egészségügyi szakemberek,szolgáltatások elérhetőségét,rendelési idejét,tarifáját,feltüntethetnénk.Odaírhatnánk,hogy hova kell beutaló, időpont egyeztetés,fizetés milyen formában történhet,stb.

Teljesen naprakész lenne:)))

Ezért arra kérlek benneteket,hogy írjátok meg nekem (olajmonika@gmail.com )az ilyen szakembereket ,elérhetőségeiket,szolgáltatásokat és minden infót róluk,amit fontosnak gondoltok. Egy táblázatba foglalva megjeleníthető lenne itt a blogon.

Mit szóltok?:)

Üdv:

Mónika

 

 

Ismét beindul a Mammamia blog!

 2012.02.07. 14:23

 Kedves Anyukák,Apukák,Kismamák és Kispapák!


Az a kósza gondolatom támadt, hogy újraindíthatnánk ezt a blogot.:)

Annak idején azért hoztuk létre, hogy legyen egy fórum,ahol hasznos közérdekű információkat tehetünk közzé,ahol hirdethettek,ahol megbeszélhetjük a klubban elhangzottakat,ahol választ kaphattok a kérdéseitekre,ahol megoszthatjátok egymással a gyerekneveléssel és egyebekkel kapcsolatos kételyeiteket,kérdéseiteket,tapasztalataitokat.Az újonnan beköltözött családoknak megkönnyítsük a beilleszkedést, a régieknek új ismeretségeket tegyünk lehetővé.:))

Én már nem dolgozom Kistarcsán, ezért a klubot nem tudom biztosítani számotokra,de itt tarthatjuk a kapcsolatot,hogy mégsem érezzétek magatokat elhanyagolva:)))

Várom tőletek az ötleteket,kérdéseket,témákat!


Üdvözlettel:

Olaj Mónika

védőnő

 

Újabb klubnap időpont

 2011.05.25. 19:37

Helló Kedveseim!

 

A májusban a klub 27-én, pénteken lesz.

Szó volt arról,hogy a játszótéren tartjuk az Árpád vezér utca elején.

Szavazgassátok meg,nektek hol jobb!:)

Én 10:00-12:00 között a tietek vagyok:)

Üdvözlettel:

Mónika védőnéni

 

 

Pepita délelőtt Kistarcsán

 2011.02.27. 14:24

Kedves Látogatók!

A Pepita csapat eljött Kistarcsára és megtartotta nagy sikerű "Állatok Farsangja" elnevezésű rendezvényét.A rendezvényen készült képeket megnézhetitek az alábbi linken:


Kedves Mindenki!

 

Márciusban két alkalommal tudunk találkozni:4-én és 18-án:))))

Nagyon várlak benneteket!

Mónika

védőnéni

 

Kedves Mindenki!

 

Ahogy ígértem,egyeztettem az Illetékesekkel a jövő pénteki időponttal kapcsolatban.

Sajnos foglalt akkor a Civilház,ezért a következő alkalom március elején lesz.

Persze azt újból egyeztetnem kell velük:)

Szóval jövő héten újra hívom őket.

Üdvözlettel:

Olaj Mónika

még mindig a védőnéni

Klubnap időpont változás

 2011.02.16. 17:53

Kedves Mindenki!

 

A február 18-án esedékes klubfoglalkozást nem tudom megtartani családi okok miatt.

Még egyeztetnem kell az Illetékes Elvtársakkal,hogy jövő pénteken mehetünk-e.

Mindenképpen kaptok jelzést róla valamilyen formában.

Köszönöm a türelmeteket!

Olaj Mónika

védőnéni

 

facebook

 2011.02.14. 15:57

Sziasztok!

Mi is fent vagyunk a Facebookon! Mamma Mia! Klub Kistarcsa, keressetek rá!

kórházi tapasztalatok

 2011.02.14. 15:33

A felvetéseteknek eleget téve, megkezdem a sort a mi kórházi tapasztalatunkkal.

A SOTE I.számú gyermekklinikáján voltunk a Doktornő beutalójával a kakilási és bukós problémák miatt.Ahogy ez mindenhol szokás bejelentkeztünk és átküldtek minket az osztályra.Ott rögtön egy üres ágyhoz vezetett minket egy fiatal doktornő, amit nem értettünk, mert csak egy gasztroenterológiai vizsgálatra mentünk.Aztán jöttek, mentek és jött a Doktor Úr, elmondtam, hogy mi a panasz és megvizsgálta a gyerkőcöt, majd vettek tőle vért és úgy váltunk el, hogy 2 hét múlva menjünk vissza.Végezetül ez a fiatal doktornő, aki felvett minket az osztályra odalépett és bizalmasan közölte, hogy legközelebb, ha ilyen van forduljunk nyugodtan a gyerekorvosunkhoz.

klubnap

 2011.02.04. 20:32

Kedves Sorstársak!

Úgy gondolom, a mai nappal átminősíthetjük a Baba-Mama klubbot önsegélyező klubbá!

változás!

 2011.02.04. 16:08

Mostantól nem kell olyan sokáig nélkülöznünk egymás társaságát, mert már 2x is találkozhatunk egy hónapban!

A következő találkozó február 18-án lesz.Reméljük sokan leszünk, egyre többen! :-)

Addig is minden jót!

klubnap

 2010.12.03. 20:29

Nagyon sajnáljuk, hogy ez a klubnap úgymond eseménytelenül zajlott.Bár jót beszélgettünk Mónikával.Remélem mihamarabb meggyógyultok és jöttök legközelebb, ami 2011 január 7-én lesz!

klubnap

 2010.11.30. 14:42

Sziasztok!

A következő klub nap December 3-án pénteken lesz 10-12-ig a Civil házban.Gyertek el és beszélgetünk egy jót, közben a gyerkőcök is játszanak egymással.

közérdekű

 2010.11.26. 21:05

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy Dr. Horváth Eszter szabadságon lesz december 20-tól január 2-ig.Első tanácsadás és rendelés 2011 január 3-án lesz.

Köszöntő

 2010.11.26. 20:56

Köszöntünk minden Anyukát, Apukát, Kismamát, Kispapát!

A Baba-Mama Klub tejesen ingyenes és minden hónap első péntekén van a Civil házban (Kistarcsa,. Széchenyi u. 33.)délelőtt 10 órától 12 óráig.A klubot Olaj Mónika védőnő keltette életre a mi igényeink kielégítésére!

Nem mondókázós, hanem első sorban ismerkedős, probléma megoldó, beszélgetős, hogy létrehozhassunk egy igazi közösséget, ahol mindenki hozzá tud adni valamit a legjobb tudása szerint egymás megsegítése érdekében.